L’osteopatia pot ajudar-te durant el procès de l’embaràs, des de la concepció fins al naixement del teu fill.
L’osteopatia pot acompanyar la dona des d’abans de quedar-se embarassada i així facilitar la concepció. L’objectiu és aconseguir que la dona, el seu cos i el seu úter o matriu siguin el medi idoni per acollir el futur bebè. Treballarem l’elasticitat i llibertat de la pelvis, la columna vertebral i també la resta del cos per a que funcionin en total harmonia.
Un cop la dona està embarassada podem ajudar en dues vessants, una més mecànica, facilitant l’adaptació del cos als canvis físics que aniran apareixent durant tot el procés. I una part més emocional i psicològica, tenint en compte l’estrès que pot suposar la gestació, el part i el futur naixement del seu fill. Aquesta vessant més emocional la treballarem normalitzant el sistema nerviós autònom, que és el que controla les funcions involuntàries del nostre organisme.
Les tècniques que utilitzem sempre són totalment segures per la mare i pel nadó. En cap cas causen dolor, tot al contrari, són tècniques suaus i agradables, que acostumen a relaxar les tensions i incomoditats habituals provocades per la panxa que va creixent, de forma bastant immediata i mantinguda en el temps.
A nivell mecànic i físic podem incidir, per exemple, en la llibertat de creixement de l’úter, que es farà espai dins l’abdomen, i que com a conseqüència pot provocar alteracions digestives o intestinals. També actuarem en les sobrecàrregues que poden aparèixer a l’esquena per l’augment de pes, o la típica ciàtica, agreujada per un excés de sol·licitació de les articulacions de la pelvis. Alhora serà molt important la llibertat del diafragma, que és el múscul amb el que respirem, tant per adaptar-lo a l’estirament a que estarà sotmès causat per l’augment de volum de l’abdomen, com per millorar l’expansió pulmonar i respiratòria de la mare, i en conseqüència la millor oxigenació del bebè.
Per altra banda, sabíeu que la cesària té molts més riscos que un part normal? Una cesària és una intervenció quirúrgica de primer nivell i per tant pot comportar més inconvenients, tant per a la mare com per al nadó. Sempre i quan la cesària no sigui necessària per raons mèdiques, serà recomanable el part per via vaginal. És per aquesta raó, que al final de l’embaràs incidirem en la llibertat de la pelvis i la relaxació del sòl pelvià i perineu per a facilitar el part normal.
Les visites en condicions normals es fan cada dos mesos. En el cas de que hi hagi alguna afectació concreta es pot escurçar la freqüència dels tractaments amb l’objectiu de tenir el millor embaràs possible.
Finalment, un cop ja tenim el nostre petit amb nosaltres, l’osteopatia ens pot ajudar a tornar a la normalitat prèvia. Podem treballar sobre el retorn de totes les estructures al seu lloc, imagineu que de la panxa enorme, de cop traiem el que hi ha dins, i l’úter, els intestins, el diafragma queden flotant i fora de lloc. En condicions normals tot ha de tornar al seu lloc per si mateix, l’osteòpata ho afavorirà i evitarà que quelcom quedi fora de lloc i ens pugui incomodar, per exemple amb estrenyiment o mal d’esquena. Evidentment també podem treballar sobre el mal d’esquena provocat per posicions estranyes per donar el pit o agafar el nostre petit. I no oblidem les afectacions que poden aparèixer després d’un part amb complicacions com els dolors perineals després de la quarantena, les incontinències urinàries i/o fecals, el dolor en la recuperació de la vida sexual, etc.